pelikanteatern

pelikanteatern

igår

annatPosted by åsa Wed, March 09, 2016 20:24:24

Igår var det internationella kvinnodagen. Ja, det var det och det var det ingen som missade och ingen som gratulerade någon till? Nä, bra. Idag är ordningen återställd och det är männens dag igen.

Jag har det senaste halvåret grottat ner mig en massa i research om manlighet. Resultatet kommer så småningom visas på en scen nära dig. Eller långt ifrån beroende på var du bor. Denna forskning (vet ej om man egentligen kan kalla det forskning, kanske mer forskande) har såklart gett en massa insikter. Det brukar bli så om man hyfsat förutsättningslöst sätter sig in i ett nytt ämne.

Men, det har också cementerat en del gamla vetskaper. Bland annat varför internationella kvinnodagen fortfarande är oerhört viktig. Att den feministiska kampen är långt ifrån över.
Det här är såklart på grund av en massa saker. Löneskillnader, maktstrukturer, vilka som får ta plats och vilka som uppmanas stanna inomhus.

Om man ska påvisa denna icke-jämställdhet i det vardagliga, självklara livet? Där vi kanske inte ens ser skillnaderna. I en stad som Göteborg finns det pissoarer på vart och vartannat litet torg, män som måste lätta på trycket behöver sällan gå några längre sträckor eller ha växelpengar på sig. Det finns noll gratistoaletter. Beror detta på att kvinnor kissar mindre? Är bättre på att hålla sig? Större tillgång till femkronor eller helt enkelt är mer ok med att sätta sig bakom ett träd? Eh, nej. Man har helt enkelt tagit behoven på olika stort allvar.

Så då fortsätter vi kämpa då.

Bild - Nina Hemmingson

Allt gott  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.